Moped

Vad är en moped för något?

En moped är ett fordon med två hjul som drivs av en motor. Du kan trampa på den som en cykel, men du behöver inte göra det. Om din moped har en automatisk växellåda behöver du inte ens trampa på fordonet alls!

Mopeder var tidigare mycket populära i Sverige eftersom de var riktigt billiga och lättanvända. De krävde inte heller att man skaffade sig ett körkort.

Varför är det populärt med att äga en moped?

Mopeder är populära eftersom de är ett billigt och enkelt sätt att ta sig fram. De kräver inget körkort, så de är perfekta för personer som inte har något körkort eller som inte vill ta sig tid att lära sig köra.

Hur gammal måste man vara?

I Sverige måste du vara minst 15 år och ha körkort för att få köra bil. Om du är under 18 år är det enda sättet att få detta körkort att först lära dig köra moped.

Hur lär man sig att köra en moped?

De flesta lär sig att köra moped genom att gå en förarutbildning. I kursen får du lära dig om mopedens olika delar, hur man startar den och hur man kör den. Du får också lära dig trafikreglerna och hur du ska vara säker när du kör. I vissa provinser måste du avlägga ett prov i slutet av kursen för att få ditt körkort för moped.

Vissa kommuner har godkända förarutbildningar som lär ut färdigheter i mopedkörning. För att ta reda på om det finns ett godkänt program i ditt område kan du kontrollera med ditt lokala trafikskola eller prata med din lärare på skolan.

https://sverigestrafikskolor.se/moped/moped-korkort